Ječmen
Ve srovnání s pšenicí obsahuje méně škrobu, má nižší energetickou hodnotu a více vlákniny. Ječmen působí příznivě na kvalitu masa a jakost sádla u prasat. U dojnic ovlivňuje příznivě kvalitu mléka i másla. Je zvláště vhodný pro výkrm prasat a skotu.
Zkrmování ječmene drůbeži není příliš vhodné.
Výhody ječmene:
Ječné zrno je především zdrojem sacharidů (75 - 85 %) a bílkovin (11 - 13 %), v menší míře pak tuků (cca 2 %) a dalších látek. Důležitý je i obsah vitaminů (zejména skupiny B a E, kyselina pantotenová, listová biotin) a minerálních látek. Díky vysokému obsahu vitamínu B5 chrání před záněty a onemocněním kůže. Oproti ovsu má ječmen vyšší obsah energie, ale má méně energie než kukuřice.
Upozornění:
Ječmen je hůře stravitelný než oves a u některých koní může způsobovat koliku. Množství by nemělo překročit denní dávku 3 kg. Dlouhodobé vysoké denní dávky můžou způsobit schvácení kopyt a vytvoření poruchy trávicího traktu (vředy, acidita).
Ječmen zrno se podává celý králíkům, ale koním je vhodné jej mačkat nebo šrotovat.